Citronové a kakaové pusinky

Co s bílky, které zůstaly po jiných laskominách a postupně se jich nahromadilo v mrazničce nějak moc? Pusinky! V dětství jsme si je kupovali v cukrárně v celofánovém sáčku, ale ty nebyly tak dobré, jako ty u příbuzných na Podluží, kam jsme jezdívali na hody. Ani nevím, zda se ještě běžně v cukrárnách prodávají. Ty z cukrárny byly moc vysušené a neměly takový ten super mazlavý vnitřek, který se lepí na zuby.
Pusinky mají mnoho variací, našla jsem na ně přinejmenším 20 různých receptů. Někteří je dělají jen z moučkového cukru, někteří z krupicového a někteří cukry smíchají. Také příchutí mohou mít nespočet: do bílkového sněhu se dá zamíchat kokos, kakao nebo nasekané oříšky či mandle, případně se dá ovonět růžovou vodou.
Výborné jsou citronové pusinky spojené krémem lemon curd.

Suroviny
6 bílků (studené z lednice)
300 g krupicového cukru
špetka soli
1 lžička bramborového škrobu
šťáva z menšího citronu
1 lžíce kakaa (přeosívaného)

Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh, postupně do něj za stálého šlehání přidáváme po lžících krupicový cukr. Sníh by měl být po ušlehání s cukrem pevný a lesklý.

Pokud chceme vyrábět i citronové i kakaové pusinky, tak v této fázi z mísy s bílkovým sněhem odebereme polovinu hmoty. 
Do jedné poloviny opatrně a jen velmi krátce zašleháme ½ lžičky bramborového škrobu a citronovou šťávu a do druhé poloviny opět ½ lžičky bramborového škrobu a kakao.

Bílkovou směs naplníme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou (např. Wilton č. 30) a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme pusinky o průměru 3 cm. Mezi pusinkami necháme trochu rozestupy, protože při pečení naskočí.

Před pečením jsem pusinky ještě posypala kakaem a citronovou kůrou.


Pokud chceme pusinky na povrchu křupavé a uvnitř vláčné až lepkavé, tak je sušíme přibližně 1,5 hodiny v troubě zapnuté na 110°C. Pokud chceme, aby byly celé křupavé, sušíme je 1 hodinu při 140°C.

Pusinky se mohou přechovávat i několik dnů v uzavřené nádobě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *