Kváskové bagety

Nadýchané s báječně křupavou kůrkou. Není co dodat 🙂

Suroviny na 4 bagety
270 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)
340 g hladké mouky
3 g sušeného droždí
140 ml vlažné vody
8 g soli

Droždí namočíme do vlažné vody a necháme rozpustit. Mouku promícháme se solí, přidáme kvásek a vodu s droždím. Uhněteme hladké, pevnější, ale elastické těsto – trvá to přibližně 6 minut v robotu.

Z těsta vytvoříme kouli, vložíme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout 2 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto můžeme takto dát i na celou noc do ledničky.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři části. Z každé vytvoříme podlouhlou tenkou bagetu, tu položíme na utěrku. Z utěrky vytvarujeme korýtka a do každého položíme jednu bagetu, aby se při kynutí nedotýkaly. Můžeme také použít speciální plech na bagety a nechat je kynout už přímo na něm. Necháme kynout 30 minut v teple.

Mezitím nahřejeme troubu na 250°C, na spodní příčku položíme hluboký plech s teplou vodou, na střední příčku kámen nebo plech. Nahřátý kámen vytáhneme, poprášíme hrubou moukou a přeneseme na něj bagety, každou na pěti místech ze šikma nařízneme žiletkou. Pečeme 25 minut, 10 minut před koncem pečení bagety obrátíme spodní stranou nahoru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *