Pesto z medvědího česneku

Právě vrcholí nejlepší období pro sběr medvědího česneku. Tato bylina roste především ve vlhčích a stinnějších lesích a hájích, nejčastěji v lužních lesích. Sbírají se její listy, dokud nezačne kvést, tedy přibližně od půlky března do půlky května. Listy medvědího česneku jsou podobné konvalince, ale díky výrazné česnekové vůni si jej určitě nespletete. Medvědí česnek je přírodní antibiotikum, má dobrý vliv na trávení a tvorbu krve, je zdrojem vitamínu C.

Suroviny
50 g medvědího česneku
50 g piniových oříšků
50 ml olivového oleje
25 g parmezánu nebo sýru „Grana“ (např. Gran Moravia)
sůl
čerstvě mletý pepř

Medvědí česnek opereme, otrháme z něj tvrdé lodyhy a osušíme jej v utěrce. Piniové oříšky lehce opražíme nasucho na pánvičce, tím zvýrazníme jejich chuť. Sýr nastrouháme na jemno.

Pokud máte food processor nebo mixér, ušetříte spoustu času. Česnek, oříšky vhodíme do přístroje a rozmixujeme je, postupně k nim přiléváme za stálého mixování olej a na závěr přisypeme sýr. Hotové pesto dochutíme solí a pepřem.

Složitější a časově náročnější varianta s hmoždířem je zvlášť vhodná pro ty, co nemají elektřinu :-). Nejdříve rozdrtíme v hmoždíři piniové oříšky a dáme je na misku. Následně v něm utřeme listy medvědího česneku s trochou soli. Přidáme oříšky, olej a sýr a třeme dokud se vše nepropojí do hladké pasty.

Pesto uchováme v uzavíratelné skleničce. Pokud na něj nahoru nalijete tenkou vrstvu olivového oleje, vydrží i několik týdnů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *