Pie pops čili koláček na špejli

V poslední době jsou velmi populární cake pops, alespoň u mne na blogu patří k jedněm z nejvyhledávanějších. Přidávám tedy recept na další takovou blbinku na špejli – malé koláčky z křehkého těsta. Mohou mít různé tvary, ale doporučuji raději trochu větší vykrajovátka na linecké, malé tvary nevypadaly po upečení tak dobře. Můžete je plnit čímkoli, zkoušela jsem nutellu, burákové máslo, rybízovou marmeládu…
Suroviny na cca 12 kusů

75 g hladké mouky
45 g másla
malá špetka soli
1 lžíce moučkového cukru
1 až 2 lžíce ledové vody

Prosátou mouku a cukr promícháme se solí, přidáme do ní vychlazené máslo nakrájené na malé kousky a velmi rychle zpracujeme těsto připomínající drobenku. Po lžících do těsta přidáváme vodu, pokaždé promícháme vidličkou, dokud nevznikne hladké těsto. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezměklo, o to křehčí potom bude výsledné těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny chladit v ledničce.

Povidlová náplň
8 lžic hustých povidel
2 hřebíčky
kousek badyánu


2 lžíce mléka
2 lžíce krupicového cukru
6 dřevěných špejlí rozstřižených na poloviny

Hřebíček a badyán rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a rozmícháme je spolu s povidly.

Těsto rozválíme na tenký plát, vykrajujeme z něj kolečka nebo jiné tvary o průměru 6 cm. U poloviny koleček vykrojíme ozdobný střed. Na spodní plné kolečko položíme kus špejle tak, aby její konec dosahoval do středu kolečka a lehce ji zatlačíme do těsta. Na kolečko položíme do jeho středu necelou lžičku povidel a ty přikryjeme kolečkem s vykrojeným středem. Dobře přimáčkneme okraje, špejlí nebo párátkem vytvoříme ozdobný okraj a koláček položíme na plech vyložený pečicím papírem.

Hotové koláčky potřeme mlékem a posypeme troškou krupicového cukru. Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Po upečení necháme vychladnout na plechu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *