Tartaletky se špenátem, ricottou a sušenými rajčaty

Listové těsto se dá použít nejen na sladko, ale i na slano. Místo závinu nebo taštiček můžete udělat tartaletky, které vypadají efektně a přitom nejsou náročné na výrobu. Hodí se nejen jako příloha třeba k pečenému masu, ale mohou být servírovány i samostatně jako lehký oběd nebo večeře.

Na 4 tartaletky potřebujeme:
400 g listového těsta
200 g listového špenátu
(použila jsem mražené briketky)
100 g ricotty
1 cibule
2 stroužky česneku
5 plátků sušených rajčat naložených v oleji
1 lžička hladké mouky
sůl, pepř, muškátový oříšek
pár lupínků dlouhozrajícího sýru např. Gran Moravia
2 lžíce olivového oleje
1 vejce

1. Na olivovém oleji zpěníme do sklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme špenát a necháme jej rozpustit (čerstvý špenát stačí nasekat a spařit horkou vodou). Mezi tím nakrájíme na malé kostičky 4 plátky sušených rajčat. Do rozvařeného špenátu zamícháme rozetřený česnek, ricottu, rajčata a dochutíme jej solí, pepřem a muškátovým oříškem.

2. Listové těsto rozvalíme na plát silný 4 mm, vykrojíme z něj 4 obdélníky 10 x 20 cm. Jednu polovinu obdélníku potřeme vejcem rozšlehaným s jednou lžící mléka, těsto přehneme na polovinu, aby nám vznikl čtverec. Na horním plátu těsta nařízneme rámeček asi 1 cm od okraje.

3. Na vnitřní čtverec dáme špenátovou náplň, ozdobíme sušeným rajčetem a tvrdým sýrem. Okraje potřeme vejcem s vodou.

4. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Nejdříve na spodní příčce trouby a posledních 10 minut na střední příčce, aby se dopekly i z vrchní strany. Podáváme ještě teplé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *