Trhací buchta



Tak za tip na tuto dobrotu moc děkuji Vandě, je to náš domácí hit! Když se zeptám, co mám upéct sladkého, tak už slyším jen: „Trhací buchtu!“
V originále se jmenuje pull apart bread. Může se vyrábět slaný i sladký. Vyzkoušela jsem sladkou variantu se skořicí a vlašskými ořechy, proto jsme si doma název počeštili na „trhací buchtu“. Pečivo vypadá komplikovaně, ale není tak náročné. Jednotlivé plátky se lehce odlamují a těsto je křehké a vláčné. První trhací buchta nestačila ani vychladnout a zmizela a rodinní mlsouni se hned dožadovali další. Čaj nebo kávu, ke kterým se má podávat, jsme nestihli ani uvařit :-).
Recept jsem si dost zjednodušila a vše odvážím do jedné mísy, proto uvádím i mléko v gramech. Mouky do těsta jsem použila méně, připadá mi, že je potom křehčí. Uvedené množství vyplní formu na biskupský chlebíček o rozměrech 26 x 11 cm.
Slaná varianta se sýrem a česnekem je tu.




Těsto
290 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
5 g sušeného droždí
60 g másla
80 g mléka
60 ml vody
2 větší vejce
půl lžičky soli

Máslo spolu s mlékem zahříváme v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Těsto není moc hutné a trochu se lepí. Posypeme je lehce hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, dokud těsto nenakyne do dvojnásobného objemu (cca 1 hodina). Vodu přilévejte raději postupně, nemusíte ji použit ani všechnu, aby těsto nebylo příliš řídké, jak uvádí někteří v komentářích.

Náplň
60 g roztopeného másla
100 g třtinového cukru nebo krupicového
2 lžíce skořice
80 g pomletých vlašských ořechů

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.

Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout.

Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme lehce prochladlé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *